Keti-Koti – informatiemarkt

Keti Koti, Surinaams voor ‘Verbroken Ketenen’ is de jaarlijkse feestdag waarop Surinamers en Antillianen herdenken dat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft. In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’.

Tijdens de informatiemarkt staat zangvereniging Sinafir klaar met Surinaamse hapjes en kunt u bij de stands van Sinafir en de bibliotheek leren over ons gezamenlijke verleden.

Sinafir (Surinaams voor ‘zingen met gevoel’) treedt drie keer op. Ze hebben een zeer gevarieerd en uitgebreid repertoire dat bestaat uit Gospel, Christelijke, Surinaamse, Afrikaanse, Nederlandstalige en Engelstalige liedjes.

Laat u verrassen en meenemen in de verhalen van verteller en voordrachtkunstenaar Guillaume Pool (Paramaribo, 7 augustus 1930). Zijn verhalen ontlenen veel aan het afro-Surinaamse cultuurgoed, dat een voortdurende dialoog aangaat met culturen uit andere werelddelen.

  • Denieuwebibliotheek zal elk half uur een documentaire laten zien over het slavernijverleden
  • Het koor Sinafir uit Almere zal op verschillende tijdstippen optreden en een special keti-koti zangrepertoire ten gehore brengen.
  • De verhalenverteller Guillaume Pool zal de bezoekers met zijn vertelkunst meenemen naar een bijzondere wereld…!
  • De stand-up comedian Dino Burnett zal een demonstratie geven van de verschillende bindwijzen van de hoofddoeken/angisa’s,die vooral door de Afro-Surinamers bij speciale gelegenheden worden gedragen.
  • Er zullen Surinaamse lekkernijen verkrijgbaar zijn: z.a belegde broodjes,pastei, koek, gemberbier en Surinaamse stroop.
  • Ook worden er diverse snuisterijen,hebbedingetjes en vooral 2e handse boeken te koop aangeboden.

Programma:

10.00 u: Opening met optreden van Sinair
10.30 u: Documentaire: Nederland en de slavernij; Herhaling tot
14.30 u. Ieder half uur
11.00 u: Introductie Verhalenverteller Guillaume Pool
12.00 u: Optreden Sinafir
13.00 u: Demonstratie hoofddoek binden van Dino Burnett
14.00 u: Verhalenverteller Guillaume Pool
15.00 u: Optreden Sinafir

De informatiemarkt is gratis toegankelijk.